bereiding

Home / Vanka aardappelen / bereiding

Een aardappel laat zich graag smaken

We weten allemaal wel dat je een aardappel kunt koken en er heerlijke frietjes van kunt maken. Elke bereidingswijze heeft een aantal basis uitgangspunten die we u graag even nader toelichten.

Bewaaradvies

Daar beginnen we mee: koel, donker en vorstvrij bewaren. Niet in de koelkast.

Koken
  • Schil, was en snij de aardappelen en in gelijke stukken, zodat ze gelijktijdig gaar kunnen worden.
  • Doe de aardappelen in kokend water (laagje ca. 20 cm) en laat ze gedurende ca. 20 minuten gaar koken.
  • Voeg eventueel een beetje zout toe.
  • De aardappelen zijn gaar zodra u deze gemakkelijk kunt doorprikken met een vork.
  • Giet de aardappelen af en laat ze op een lage temperatuur een beetje droogstomen.
  • Even omschudden en serveren.
Bakken
  • Was de aardappelen, schil ze als u dat wilt en snij ze in gelijke stukken, zodat ze gelijktijdig gaar kunnen worden.
  • Verhit boter of olie in een koekenpan.
  • Bak de aardappelpartjes op een hoge temperatuur.
  • Draai ze regelmatig om met een spatel.
  • De aardappelen zijn gaar zodra u deze gemakkelijk kunt doorprikken met een vork.
  • Voeg eventueel wat zout of aardappelkruiden toe.
Frituren
  • Schil de aardappelen, was ze en maak ze vervolgens droog.
  • Snij de aardappelen in frietjes.
  • Bak de friet ca. 3 minuten voor op 160˚C.
  • Laat ze even uitlekken en rusten in het frituurmandje.
  • Doe de frieten nu opnieuw in de frituurpan en bak ze gedurende ca. 4 minuten op 180˚C goudbruin.
  • Het geheim van de knapperigste friet is om de frieten tweemaal te bakken. De frieten zijn dan van binnen juist erg smeuïg.
Poffen
  • Boen de aardappelen goed schoon onder stromend water.
  • Breng de aardappelen mét schil, in een flinke laag water aan de kook en voeg wat zout toe.
  • Kook ze gedurende 10 minuten.
  • Leg de aardappelen op velletjes aluminiumfolie, bestrooi ze met wat kruiden, besprenkel ze met olie en verpak ze in de aluminiumfolie.
  • Pof de aardappelen nu in een voorverwarmde oven (220˚C) of op de grill van de barbecue in ca. een half uur gaar.
Pureren
  • Schil, was en snij de aardappelen in gelijke stukken, zodat ze gelijktijdig gaar kunnen worden.
  • Doe de aardappelen in kokend water (laagje ca. 20 cm) en laat ze gedurende ca. 30 minuten gaar koken.
  • Stamp de aardappelen, na toevoeging van een beetje melk, boter, peper en zout door elkaar totdat de klontjes zijn verdwenen.
  • Gebruik eventueel een mixer.
  • U kunt nu naar smaak wat nootmuskaat, peterselie, knoflook of paprikapoeder toevoegen.